Van Lanschot in het rood

Van Lanschot Bankiers heeft in het eerste kwartaal van 2009 een nettoverlies geleden. Dat maakte de bank vandaag bekend in een tussentijds handelsbericht.

Van Lanschot heeft, net als andere financiële instellingen, te maken met de onrust op de financiële markten. Volgens de bank zijn beleggers nog steeds terughoudend met het doen van aandelentransacties en leiden de lagere aandelenkoersen tot lagere inkomsten voor de bank.

Hoe groot het verlies precies is, zei Van Lanschot niet. Volgens een woordvoerder zijn de rode cijfers veroorzaakt door kredietverliezen op leningen verstrekt aan met name zakelijke klanten. De bank verstrekt kredieten aan zowel zakelijke klanten als aan particulieren.

Het brutoresultaat was volgens de bank wel positief. In het nettoresultaat zijn bijzondere, eenmalige posten wel meegenomen, in het brutoresultaat niet.

Van Lanschot kondigde verder aan in het tweede kwartaal een last te nemen van 6 miljoen euro. Deze voorziening houdt verband met een reorganisatie. Van Lanschot zei in het tweede kwartaal ook voor een bedrag tussen 30 en 35 miljoen euro versneld af te gaan schrijven op zijn IT-systemen.


Van Lanschot in het rood  (foto: DAG)