Ouderen openen aanval op Guusje ter Horst

"Guus, ga naar huus want de boel die staat op springen/ De ouderen zijn razend en het rommelt in 't land/ Guus ga naar huus want je doet veel rare ding'n/ Dit kan toch zo niet doorgaan Guus, zo loopt het uit de hand."

Als het aan de Nederlandse Bond voor Pensioenbelangen(NBP) ligt, wordt hun versie van Guus, kom naar huus waarmee Alexander Curly in 1975 op nummer 1 in de hitparade kwam, weer een hit. Tekstschrijver Jack Gadella (66) schreef een nieuwe tekst, acteur Frits Lambrechts (72) zong het lied, het idee kwam van oud-politicus Jan Nagel (69). Een boze oudere man met kettingzaag siert het cd-hoesje.

Anno 2009 moet Guusje ter Horst (57) naar huis. Zij is als minister van Binnenlandse Zaken verantwoordelijk voor de ambtenarenpensioenen. De 15 duizend leden van de NBP zijn overwegend aangesloten bij pensioenfonds ABP. Deze week viert de bond zijn 90ste verjaardag. "Wij zijn letterlijk niet van gisteren", waarschuwt voorzitter prof. Kees de Lange (65). Vandaag presenteert de bond een Pensioenmanifest.

De Lange: "Het is een behoorlijk kritisch document. De indexatie geeft ontzettend veel problemen, de verlaging van de pensioenrechten leidt tot grote woede. Maar de politiek pakt de woede van de gepensioneerden helemaal niet op."

De bond vindt het schandalig dat werkgevers in goede tijden 'een greep in de kas' van pensioenfondsen doen, maar in slechte tijden de tekorten niet aanzuiveren. Bovendien hebben de gepensioneerden geen recht op medezeggenschap. "Terwijl onze leden er de dupe van zijn dat het toezicht faalt en er slecht is belegd."

Hij is blij met de initiatiefwet van de Kamerleden Blok (VVD) en Koser Kaja (D66), die de medezeggenschap regelt. "Het is onvoorstelbaar dat die wordt verworpen. Al weet je het nooit in Den Haag."

Na de presentatie van het manifest volgt morgen een congres in Den Haag. De bond verwacht hoogoplopende emoties. De Lange laat het aan dagvoorzitter Marcel van Dam (71) over de gemoederen niet té hoog te laten oplopen. "Van Dam kan de woede normaliseren."

 


Ouderen openen aanval op Guusje ter Horst  (foto: DAG)