'Sla geldverslindende vrouw'

Volgens een Saudische rechter is het geen probleem vrouwen met een gat in hun hand te slaan. Rechter Hamad Al-Razine maakte deze mening op een congres over huiselijk geweld openbaar. Zijn opmerking leidde tot ophef in het oerconservatieve koninkrijk.

"Als een man 1200 Saudische riyal (235 euro) aan zijn vrouw geeft en zij spendeert 900 riyal (175 euro) aan een abaya (het traditionele gewaad dat het lichaam van top tot teen bedekt) in een luxe winkel, dan heeft ze het verdiend als hij haar slaat", zei rechter Hamad Al-Razine.

Vrouwen op het forum in Riyadh waren geschokt dat deze opmerking uitgerekend van een rechter kwam. Al-Razine zegt zelf met die opmerking dat hij probeert te verklaren waarom het huiselijk geweld in Saudi-Arabië is toegenomen. Hij zei dat mannen en vrouwen wat dat betreft een gedeeltelijke verantwoordelijkheid hebben, maar dat niemand vrouwen de schuld geeft. Huiselijk geweld werd lang niet besproken in het streng religieuze land, maar de laatste jaren krijgt het onderwerp steeds meer aandacht.