'Harde verhoren redden honderdduizenden levens'

De harde verhoortechnieken die de Verenigde Staten de afgelopen jaren op terreurverdachten hebben toegepast, hebben mogelijk honderdduizenden mensen het leven gespaard. Dat heeft de voormalige Amerikaanse vicepresident Dick Cheney gisteren gezegd in een interview met zender CBS.

"Ik heb er geen spijt van. Ik denk dat het helemaal juist was om te doen", aldus Cheney. Volgens hem waren de omstreden verhoortechnieken van essentieel belang om informatie van gevangen extremisten over terroristische aanslagen los te krijgen. De voormalige vicepresident suggereerde dat een aanval met een nucleair voorwerp op een Amerikaanse stad is voorkomen.

Cheney daagde president Barack Obama uit om twee memo’s vrij te geven waaruit zou blijken dat de Amerikaanse inlichtingendienst CIA aanslagen heeft voorkomen op basis van dergelijk verkregen informatie. "Die rapporten bestaan. Ik heb ze ingezien. Die memo’s moeten openbaar worden voor mensen en journalisten."

Vlak na zijn aantreden in januari maakte Obama een einde aan de ruwe ondervragingsmethoden die onder zijn voorganger George Bush waren toegestaan, zoals waterboarding (gesimuleerde verdrinking). Volgens Obama is dit een vorm van marteling. Obama heeft ook opdracht gegeven het gevangenenkamp Guantanamo Bay te sluiten.

De foto onder dit artikel is een beeld uit "Stuff Of Life", een film van Amnesty International over waterboarding.


'Harde verhoren redden honderdduizenden levens'  (foto: DAG)