Paus bezoekt doopplek bij Jordaanrivier

Paus Benedictus XVI heeft zondag de plaats aan de rivier de Jordaan bezocht, waar Jezus volgens de Bijbel is gedoopt door Johannes de Doper. In het gebied ten zuiden van de Jordaanse hoofdstad Amman riep de paus christenen in de regio op te helpen vrede in het Midden-Oosten te realiseren.

Eerder op de dag ging de paus voor in een mis in de open lucht in Amman. Hij riep de christenen op trouw te blijven aan hun geloof. Christenen uit Jordanië, Syrië, Libanon en andere landen in het Midden-Oosten waren naar Amman gekomen om de mis met Benedictus XVI te vieren. In Jordanië bestaat de christelijke minderheid uit ongeveer 250.000 christenen temidden van een voornamelijk islamitische bevolking van 5,6 miljoen.

De paus zei dat de katholieke gemeenschap zich grote zorgen maakt over de problemen en de onzekerheden die de inwoners van het Midden-Oosten treffen. Ook vroeg hij zijn gehoor de waardigheid van de vrouw in het Midden-Oosten te respecteren.

Paus Benedictus XVI begon vrijdag aan zijn eerste reis naar het Midden-Oosten. De leider van de Rooms-Katholieke Kerk, wiens officiële titel Pontifex Maximus (Grootste Bruggenbouwer) luidt, wil met zijn achtdaagse bezoek de kloof met joden en moslims overbruggen.

Benedictus reist maandag als derde paus in de geschiedenis naar Israël. Daar werd onlangs verbolgen gereageerd op het besluit van de kerkleider, die nota bene Duitser is, de excommunicatie van een antisemitische bisschop op te heffen.