Voetbal: Uitslagen Eredivisie speelronde 34

Dit weekend werd de 34e en laatste speelronde in de eredivisie gespeeld. Vooral de strijd om degradatie was spannend. Uiteindelijk zal FC Volendam het komende seizoen moeten gaan uitkomen in Jupiler League. Roda JC en De Graafschap gaan promotie/degradatie wedstrijden spelen. In de play-offs om de Europa League gaan FC Groningen, Feyenoord, NAC Breda en FC Utrecht uitkomen.

Roda JC heeft in de Kuip zijn laatse strohalm gepakt om te ontkomen aan rechtstreekse degradatie. Feyenoord begon slap aan de wedstrijd en Roda profiteerde snel. Cissé werd door Jah de diepte in gestuurd, omspeelde Timmer en scoorde de 0-1. Even later verdubbelde Meeuwis de score met een penalty. Tiendalli veroorzaakte de penalty en kreeg bovendien rood. Na rust kwam Feyenoord terug tot 1-2 dankzij een doelpunt van Makaay. Roda JC raakte niet in paniek en kwam zelf op 1-3 via Hadouir. Het was wederom Makaay die de spanning terugbracht, hij scoorde de 2-3 uit een penalty. Feyenoord moest met negen man verder toen Hofland rood kreeg voor een elleboogstoot, maar ook daarna kreeg het kansen op de gelijkmaker, maar gescoord werd er niet meer.

Door de zege van Roda JC gingen De Graafschap en FC Volendam onderling uitmaken wie er moest degraderen. De Graafschap had één punt meer en dus aan een gelijkspel genoeg. Met de stand in Rotterdam in het achterhoofd trok Volendam ten aanval, wat voor rust onder meer leidde tot een schot op de lat van Van Dijk. Gescoord werd er pas na rust, De Graafschap maakte het doelpunt via Keller. De bal bleek via de paal, de handen van Verhoeven en de lat net over de lijn te zijn gegaan. Volendam knokte zich terug en kwam via Sheotahul en Tuyp zelfs op een 1-2 voorsprong. Het was uiteindelijk Volendammer De Koning die door een eigen doelpunt de eindstand op 2-2 bepaalde. FC Volendam is hierdoor gedegradeerd, De Graafschap krijgt een herkansing in de play-offs.

De wedstrijd tussen ADO Den Haag en Vitesse was nog interessant. Den Haag moest winnen om degradatie play-offs te ontlopen terwijl Vitesse moest winnen om kans te houden op play-offs om de Europa League. ADO kwam op voorsprong via Buys, en daarna was het Den Haag die de wedstrijd bepaalde. Het kreeg vele kansen, maar alleen Soltani slaagde erin Velthuizen te passeren. Ook na rust dicteerde Den Haag de wedstrijd. Buys scoorde de 3-0. Van Wolfswinkel scoorde nog wel de 3-1, maar in tegenstelling tot wat dit seizoen vaak gebeurde gaf Den Haag nu de zege niet meer uit handen.

Natuurlijk werden er dit weekend nog meer wedstrijden gespeeld. Ajax won met 1-0 van FC Twente en FC Groningen was met 1-0 te sterk voor NAC Breda. NEC tegen Sparta Rotterdam werd 1-1 en Willem II verloor met 0-3 van PSV. AZ won 3-1 van sc Heerenveen en Heracles Almelo tegen FC Utrecht 1-1.