Minder eten belangrijker dan meer bewegen

Volgens onderzoekers aan de Deakin-universiteit in Australië, die hun onderzoek uitvoerden in samenwerking met de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO), is overgewicht in de eerste plaats het gevolg van te veel eten. Het vaak genoemde gebrek aan lichaamsbeweging speelt bij obesitas maar een kleine rol.

Overgewicht is één van de belangrijkste gezondheidsproblemen in de westerse wereld. In veel landen is overgewicht de norm geworden in plaats van een uitzondering. Volgens de deskundigen zal tegen 2050 meer dan 90 procent van de volwassenen lijden aan obesitas. Momenteel hebben 1.6 miljard mensen overgewicht, waarvan 400 miljoen echt obesitas hebben.

De onderzoekers onderzochten de 'obesitas-epidemie' in de Verenigde Staten, de koploper op dit gebied, en kwamen tot de slotsom dat er in de laatste dertig jaar geen sprake was van afgenomen fysieke activiteiten. Dat betekent dat hun overgewicht het gevolg is van een te vet, ongezond dieet.

De analisten gingen na wat het gewicht van de Amerikanen echt zou moeten zijn, uitgaande van hun tegenwoordig voedselgebruik, en vergeleken het met hun huidig lichaamsgewicht. Als ze meer zouden wegen dan was berekend, zou dat wijzen op verminderde fysieke activiteiten. Uit het onderzoek kwam naar voren dat de onderzochte volwassenen minder wogen dan was berekend, wat erop wijst dat ze door de jaren heen juist meer lichaamsbeweging hadden genomen.

Onderzoeksleider professor Boyd Swinburn zei dat de resultaten voor andere westerse landen vergelijkbaar zouden zijn en dus ook zouden bewijzen dat bewegen niet belet dat iemand die veel eet te dik wordt. "Er is niets dat erop wijst dat minder fysieke inspanningen hebben bijgedragen tot deze epidemie. Daarom moet dit onderzoek worden beschouwd als een oproep om meer aandacht te besteden aan wat er wordt gegeten en moet daar de nadruk op worden gelegd."

Om het gewicht van de Amerikanen terug te dringen naar het peil van 1970 zouden kinderen hun caloriegebruik terug moeten dringen met 350 calorieën per dag. Volwassenen zouden dagelijks zo'n 500 calorieën moeten laten staan. Degene die zijn eten niet wil laten staan zou dagelijks een extra tweeënhalf uur moeten bewegen.


Obesitas