China vreest obligatiecrisis

China waarschuwt dat de stimuleringsmaatregelen van Westerse overheden kunnen uitmonden in inflatie en een staatsobligatiecrisis. "Het beleid van de grote centrale banken ter wereld kan tot hoge inflatie leiden in de hele wereld", aldus het afgelopen kwartaalrapport van de centrale bank van China.

De Amerikaanse centrale bank de Fed en de Britse centrale bank de Bank of England hebben onlangs onconventionele maatregelen genomen door staatsobligaties van de VS en het Verenigd Koninkrijk zelf op te kopen. Hierbij zetten de centrale banken in feite de geldpers aan, ook wel quantitative easing (kwantitatieve verruiming) genoemd.

"Door quantitative easing kan de waarde van bepaalde munteenheden zwaar onder druk komen te staan", aldus de Chinese centrale bank. Zij verwachten ook 'grote consolidatie' in de markt van staatsobligaties. De bank denkt dat de rentes die overheden voor hun schuldpapieren moeten betalen flink omhoog zullen gaan en dat de waarde van de obligaties zal afnemen.

Zo is de rente die de Amerikaanse overheid voor 10-jaars staatsobligaties moet betalen sinds december gestegen van 2 naar 3,3 procent nu, een explosieve stijging. Ondanks het feit dat de Fed in maart aankondigde dat het voor 300 miljard dollar aan Amerikaanse staatsobligaties gaat opkopen, om zo de rente te drukken.

Andere kenners vrezen ook dat de rente op staatsobligaties in de toekomst nog veel verder omhoog gaat. Hierdoor kunnen er nieuwe golven van onbetaalbare hypotheken ontstaan. De hypotheekrente is namelijk gebaseerd op de rente die over staatsobligaties betaald moet worden.

In 2010 en 2011 worden opnieuw de rentes bepaald (zie onderstaande afbeelding) van een vloedgolf aan zogeheten Alt-A en Option-ARM hypotheken. Wanneer de rente op dat moment hoog is zullen opnieuw een golf aan Amerikaanse huiseigenaren in zwaar weer komen.

Afgelopen maart drukte de Chinese premier Wen Jiabao zijn bezorgdheid uit over het beleid van de VS: "We hebben enorm veel geleend aan de VS. Ik maak me ernstig zorgen over de toekomstige waarde van de Amerikaanse obligaties die wij bezitten." China bezit 1,9 biljoen dollar aan Amerikaanse schuldpapieren. Het land is daarom al begonnen aan het diversiferen van zijn buitenlandse reserves met grondstoffen.

Ook China zelf zit in de monetaire problemen. De geldcreatie (de hoeveelheid geld die in het systeem erbij komt) steeg in maart vergeleken met een jaar eerder met 25 procent. Doordat de Chinese overheid goedkope leningen verstrekt aan burgers en bedrijven als maatregel tegen de uitgebroken kredietcrisis, vrezen zij nu dat er een nieuwe zeepbel aan het ontstaan is. Zo is de Chinese beurs sinds november 2008 met 50 procent gestegen.

Hypotheekrente-herbepalingen in de VS 2007-2016 (grotere versie)