Gouverneur maakt gehakt van crisisbeleid VS

Eliot Spitzer, voormalig Democratisch gouverneur van New York, maakte donderdag in een tv-interview met financieel nieuwszender CNBC gehakt van het beleid van de Amerikaanse overheid en de centrale bank de Fed omtrent de wereldwijde financiële en economische crisis.

Spitzer: "Wat we hebben gezien is de ineenstorting van het kapitalisme. De libertarische visie op de wereld van Alan Greenspan (de vorige Fed-voorzitter, red.) is absoluut destructief geweest voor de pensioen- en spaartegoeden van de Amerikaanse middenklasse."

"De Fed heeft de banken overgoten met geld via geheime mechanismen, de rente scherp verlaagd, en hebben preferente aandelen van de overheid in banken omgezet in minder gunstige gewone aandelen. Dit is doorgaan met dezelfde oplichting als voorheen en zou niet mogen continueren", aldus Spitzer, die onder andere bekend staat om zijn goede smaak in vrouwen.

Ook was Spitzer kritisch over de resultaten van de stesstest voor Amerikaanse banken. Hij denkt dat zonder verandering van het gedrag van banken de crisis doorgaat en groter wordt: "We hebben nog steeds hetzelfde bankensysteem als voorheen dat ons deze ellende bracht."

Over de vooruitzichten voor de Amerikaanse banenmarkt was Spitzer extreem pessimistisch: "Ik zie geen banengroei voor de middenklasse op lange termijn. De enige sectoren waarin banengroei te vinden zal zijn is in het onderwijs, de zorg en bij de overheid. Helaas kan er geen robuuste economische groei plaatsvinden in sectoren die het met name moeten hebben van dollars van de overheid."

Volgens hem zijn er meer banen in de private sector nodig die echte waarde creëren en die het grote Amerikaanse tekort op de handelsbalans (het meer importeren dan exporteren) terugdringt.

Eliot Spitzer