Niemand weet hoe miss Saudi-Arabië eruit ziet

Best een modern land hoor, Saudi-Arabië. Zo houden ze er ook een missverkiezing. Maar verwacht op de Miss Beautiful Morals geen glimmende badpakken, in plamuur gebeitelde glimlachen of obligate wensen voor 'worldpeace'.

In deze strijd gaat het de jury niet om een mooi figuurtje of een tandpasta-smile, sterker nog, die kan de jury helemaal niet beoordelen want de kandidaten zitten verpakt in een boerka. Nee, Miss Beautiful Morals wordt degene die met de grootste toewijding de islam belijdt en het meeste respect heeft voor haar ouders.

De strijd begint zaterdag met 200 potentiële Missen die lessen gaan volgen en quizzen zullen spelen over thema's als "Ontdek je innerlijke kracht". Ook worden ze een dag opgesloten met hun moeder in een landhuis om te zien hoe ze met haar omgaat. Een vrouwelijke jury gaat het geheel beoordelen.

Khadra al-Mubarak, de bedenker van de show, vertelt tegen AP: "We willen een alternatief zijn voor de decadentie van andere missverkiezingen, die alleen maar om het lichaam en uiterlijk van de vrouw draaien. Bij ons zal de winnaar niet per se mooi zijn."

De Queen zal in juli bekend worden en wint onder andere 2.600 dollar. Maar voor een echte Miss Beautiful Morals gaat het natuurlijk niet om geld of eer. Zoals de 21-jarige Zahra al Shurufa, de winnares van vorig jaar, vertelt: "Wat écht belangrijk is: gehoorzaam zijn aan je ouders."


Niemand weet hoe miss Saudi-Arabië eruit ziet  (foto: DAG)