Apeldoorn is vandaag autovrij

Vandaag vindt in Apeldoorn de herdenkingsbijeenkomst voor de slachtoffers van Koninginnedag plaats. De stad heeft daarom besloten extra maatregelen te nemen ten aanzien van de veiligheid.

Bij de bijeenkomst in het theater en congrescentrum Orpheus zullen onder meer Koningin Beatrix en premier Balkenende aanwezig zijn. De gemeente verwacht ook veel mensen op het Marktplein. Om de veiligheid van al deze mensen te waarborgen, heeft de gemeente besloten dat er in de nabije omgeving van Orpheus vanaf 12.00 uur vandaag geen auto's zichtbaar mogen zijn.

De maatregel wordt ver doorgevoerd. Zo mogen bewoners van de omliggende straten ook niet op de eigen oprit of onder een carport parkeren. Alle auto's die zichtbaar zijn, ongeacht of ze op de openbare weg staan of op eigen terrein, worden weggesleept door de politie. Ook zullen een aantal straten vlakbij het theater vanaf 12.00 uur tot 24.00 uur afgesloten zijn en worden straten in de directe omgeving van Paleis Het Loo van 18.00 uur tot 24.00 uur afgesloten.

De gemeente sluit de straten onder meer af, vanwege het vervoer van de genodigden naar Orpheus. Op deze wegen mag al vanaf vanochtend 09.00 uur niet meer geparkeerd worden, ook niet in de parkeerhavens en -vakken.

De maatregelen die de gemeente neemt worden verder doorgevoerd dan alleen verkeersmaatregelen. Ook mag er vandaag niet in de bouwwerken op het marktplein of op de toegangsgebouwen van de parkeergarage geklommen worden.

Tijdens de raadsvergadering gisteren werd burgemeester De Graaf van Apeldoorn veelvuldig geprezen voor zijn 'doortastende rol' rondom het drama op Koninginnedag. De Graaf is zelf van mening dat na vandaag 'de draad weer moet worden opgepakt'.