'Tweede virusgolf in het najaar'

De Britse minister van Volksgezondheid Alan Johnson waarschuwt voor een tweede golf van Mexicaanse griep in het komend najaar. De tweede golf zou karakteriserend zijn voor virusuitbraken in het verleden, zoals de Spaanse griep, die naar schatting 50 miljoen mensen het leven kostte.

Johnson: "Dit is een nieuw virus, dat we nog nooit gezien hebben. Onze kennis van alle voorgaande virusuitbraken is dat er twee fases zijn. Eerst is er meestal een vrij milde fase en pas daarna volgt de tweede fase, vaak in de herfst en winter, die veel extremer is."

Ondertussen heeft het Britse ministerie van Volksgezondheid al geruime tijd maatregelen getroffen voor mogelijk 750.000 Britse doden als gevolg van een virusuitbraak, zo meldt de Britse krant The Daily Telegraph. Het ministerie bevestigt dat het in 2006 miljoenen extra bodybags besteld heeft als een voorzorgsmaatregel voor een virusuitbraak.

Er worden ook voorbereidingen getroffen voor het inzetten van opblaasbare mortuaria, 'express-begrafenissen' en rond-de-klok crematies, als de uitbraak van de Mexicaanse griep in alle hevigheid om zich heen grijpt.

In het allerergste scenario zullen zelfs koeltrailers worden ingezet, om alle lijken tijdelijk in op te slaan, en zullen begraafkisten meerdere malen gebruikt gaan worden. Slechts 30 procent van alle slachtoffers zullen begraven kunnen worden; de rest moet worden gecremeerd.

Tot nu toe zijn er in het Verenigd Koninkrijk 18 mensen daadwerkelijk besmet met de Mexicaanse griep. In totaal 716 patiënten worden op dit moment getest, of zij eveneens het slachtoffer van het nieuwe griepvirus zijn.

De Britse minister van Volksgezondheid Alan Johnson waarschuwt voor een tweede virusgolf in het najaar