De ene LED is de andere niet

Zijn de zogenoemde LED-lampen zuiniger dan spaarlampen en klopt de informatie over lichtsterkte op de verpakking? Onlangs bleek uit onderzoek van het Nederlands Metrologisch Instituut (VSL) dat dit lang niet altijd het geval is. Toch zijn er ook betrouwbare lampen te vinden, blijkt uit nieuw onderzoek dat donderdag is gepresenteerd.

Aangezien er in het eerdere onderzoek van VSL geen LED-lampen van Philips waren getest, heeft de fabrikant VSL gevraagd hier alsnog onderzoek naar te doen. De zogenoemde Master LED blijkt nu wat betreft zuinigheid en lichtsterkte wel aan de specificaties op de verpakking te voldoen. Dat was bij de vijf eerder geteste lampen niet het geval.

"Wij hopen dat deze resultaten mensen de geruststelling bieden dat LED-lampen licht van een goede kwaliteit kunnen leveren", zegt Frank van der Vloed, manager van Philips Lighting in de Benelux. Philips bracht de Master LED in april 2008 op de markt.

LED-lampen zouden tot 85 procent zuiniger moeten zijn dan een gloeilamp en 25 procent zuiniger dan een spaarlamp. Ook zou de lichtsterkte kunnen concurreren met die van een gloeilamp.

Innovatiedeskundige Kevin Dowling van Philips in de Verenigde Staten geeft toe dat het voor consumenten soms lastig is om onderscheid te maken tussen de ene LED-lamp en de andere. "We moeten de consument samen met de overheid hierin bij de hand nemen. Hiervoor kunnen we bijvoorbeeld onafhankelijk energie-labels introduceren."

De Amerikaanse regering is hier volgens hem wel mee bezig. In Nederland bestaat alleen een energielabel voor lampen van meer dan vier watt.

LED-lamp versus spaarlamp versus gloeilamp