Kosovo knoeit stevig met EU-geld

Europarlementariërs dreigen de bijdragen voor programma's van de Verenigde Naties stop te zetten, nadat is gebleken dat er in Kosovo op grote schaal wordt geknoeid met Europees geld.

Wat hen vooral steekt, is dat de Kosovaarse autoriteiten nauwelijks iets doen tegen ambtenaren die bij de fraude betrokken waren.

Uit gegevens van de VN blijkt dat er mogelijk voor vele miljoenen aan fraude is gepleegd bij de bouw van de nieuwe luchthaven van de Kosovaarse hoofdstad Pristina. Zo werd de opdracht voor de bouw van een nieuwe terminal à 12 miljoen euro gegund aan een onderneming die daarvoor bereid was steekpenningen te betalen.

Een reeks onderzoeken van een speciaal team van de UNMIK, het VN-bestuur over Kosovo, bracht aan het licht dat er zeker in twaalf gevallen aanleiding was voor strafrechtelijke stappen.

Maar de Kosovaarse autoriteiten hebben vrijwel niets gedaan met deze informatie. Geen van de verdachten werd vervolgd. Wel werden enkele ambtenaren ontslagen of overgeplaatst.

Eerder had een missie van de begrotingscontrolecommissie van het Europees Parlement de Europese antifraudedienst OLAF al op de hoogte gesteld van mogelijke onregelmatigheden op de luchthaven van Pristina en de elektriciteitsmaatschappij KEK. Ook die werd door de VN gefinancierd met geld dat vooral uit de EU afkomstig was.

Volgens de VN vulden ambtenaren op de luchthaven hun zakken ook met het afpersen van luchtvaartmaatschappijen. Die moesten steekpenningen betalen om te voorkomen dat ze het slachtoffer werden van opzettelijke wijzigingen in de vertrektijden.

Ook kwam het voor dat vervoerders frauduleuze rekeningen kregen voor de opslag van bagage. Ook bij het toewijzen van een contract voor de elektriciteitscentrale zou fraude zijn gepleegd. In totaal zou bij de KEK 7,8 miljoen euro verdwenen zijn.

Volgens europarlementariër Jan Mulder (VVD) moet het Europees Parlement ophouden fondsen via de VN te sluizen naar allerlei projecten. Dit jaar gaat het om 1,3 miljard euro. "De Europese Commissie geeft veel te graag geld aan de VN. Dan hoeven ze zelf geen projecten te verzinnen", zegt hij.

Mulder, die lid is van de parlementaire begrotingscontrolecommissie, noemt het 'onaanvaardbaar' dat de VN de EU weigert inzage te geven in de boekhouding. Andere europarlementariërs delen die mening. "Ze moeten volgens onze maatstaven werken. Anders moet de kraan dicht."


Kosovo knoeit stevig met EU-geld  (foto: DAG)