Applaus voor koningin Beatrix

Een opmerkelijk moment maandagavond tijdens de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam. Tijdens zijn toespraak haalde burgemeester Job Cohen de aanwezigheid van koningin Beatrix aan, waarna er geapplaudiseerd werd voor Hare Majesteit.

‘Dit jaar in het bijzonder prijzen we ons gelukkig met de aanwezigheid van de Koningin’, sprak Cohen waarna een applaus losbarstte. De Amsterdamse burgemeester doelde hiermee op het besluit van de koningin om ondanks de mislukte aanslag op de koninklijke familie afgelopen donderdag toch aanwezig te zijn bij de herdenking.

Samen met onder meer koningin Beatrix en kroonprins Willem-Alexander stond heel Nederland maandagavond om acht uur twee minuten stil ter nagedachtenis aan alle oorlogsslachtoffers sinds de Tweede Wereldoorlog.

Na de twee minuten stilte droeg de 18-jarige Manon Slob haar gedicht ‘Dichter bij 4 mei’ voor. Zij is de winnares van de poëziewedstrijd voor jongeren die het Nationaal Comité 4 en 5 mei ieder jaar organiseert.

Behalve de koningin en de prins legden ook onder anderen de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, de commandant der strijdkrachten en burgemeester Cohen een krans. De Nationale Herdenking is afgesloten met een defilé.

Amsterdam had vanwege de aanslag op de koninklijke familie in Apeldoorn extra veiligheidsmaatregelen getroffen voor de dodenherdenking. Zo konden er minder mensen dan andere jaren terecht op de Dam.


De Nationale Dodenherdenking (foto: DAG)