Brussel: economie EU krimpt 4 procent

De Europese Commissie heeft maandag een nieuw economisch rapport uitgebracht. De commissie verwacht voor 2009 een krimp van maar liefst 4 procent voor de Europese Unie. In 2010 volgt een krimp van de economie met 0,1 procent. De werkloosheid stijgt volgend jaar naar 11 procent. De inflatie blijft met minder dan 1 procent aan de lage kant.

Mogelijk vallen de cijfers voor Europa nog slechter uit dan nu geraamd, aldus Brussel. "De Europese economie zit midden in de diepste en wijdverbreidste recessie sinds de Tweede Wereldoorlog", stelde EU-commissaris voor Economie Joaquin Almunia.

Almunia meent echter dat het herstel in zicht is: "De ambitieuze maatregelen die de regeringen en centrale banken hebben genomen in deze uitzonderlijke omstandigheden, leggen naar verwachting een bodem onder de val van de economische activiteit dit jaar en zorgen voor herstel volgend jaar."

Nederland lijkt het iets beter te gaan doen dan het EU-gemiddelde met een krimp van 3,5 procent voor 2009. Volgend jaar gaat de Nederlandse economie volgens het rapport met 0,4 procent krimpen. De verwachtingen komen overeen met het Centraal Planbureau (CPB).

De dalende economie heeft een dramatisch effect op de schatkisten. De tekorten lopen op tot gemiddeld 7,3 procent voor de EU-landen volgend jaar. Voor Nederland is dat 6,1 procent.