WHO overweegt pandemie uit te roepen

De Mexicaanse griep heeft zich verder verspreid in Europa, de Verenigde Staten en Latijns Amerika. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn bijna duizend ziektegevallen in twintig landen bevestigd.

De kans groeit dat de WHO de hoogste alarmfase (niveau 6) voor de Mexicaanse griep zal afkondigen en de epidemie tot pandemie zal verklaren.

"Niveau 6 betekent niet het einde van de wereld. Het is belangrijk dat duidelijk te maken, want anders zal het aankondigen van deze alarmfase onnodig paniek veroorzaken", zei WHO-directeur Margaret Chan tegen de Spaanse krant El Pais. Momenteel geldt alarmfase 5.

Chan riep alle landen op waakzaam te blijven. "Griepvirussen zijn erg onvoorspelbaar. We moeten niet overmoedig worden. We moeten het H1N1-virus niet de kans geven zich met andere virussen te mengen. Daarom zijn we waakzaam", aldus Chan.

Haar waarschuwing kwam nadat de Mexicaanse autoriteiten hadden gezegd dat de epidemie over het hoogtepunt heen leek te zijn.

De bevestiging van een ziektegeval in Colombia was de eerste melding van de Mexicaanse griep in Zuid-Amerika. Ook in de VS, Canada en Europa zijn nieuwe besmettingen gemeld. In de VS is het aantal zieken van 160 (zaterdag) gestegen tot 245 (zondag) in 35 staten.

In Mexico zijn 25 sterfgevallen als gevolg van het griepvirus bevestigd, hoewel er meer dan honderd ‘verdachte’ sterfgevallen zijn. Volgens de laatste cijfers zijn 590 personen in Mexico besmet met het virus.

Het Mexicaanse ministerie van Volksgezondheid liet zondag weten dat het ergste van de griepepidemie voorbij is. "De ontwikkeling van de epidemie is nu in een afnemende fase", zei minister Jose Angel Cordova van Volksgezondheid.

Mexico stuurt een vliegtuig naar China om meer dan zeventig Mexicaanse burgers op te halen die in dat land in quarantaine zijn geplaatst. Het isoleren van de Mexicanen heeft de woede gewekt van de Mexicaanse autoriteiten, die spreken van discriminatie.

Volgens de Mexicaanse ambassadeur in Peking is alleen gekeken naar hun paspoort en is niet nagegaan of ze daadwerkelijk uit Mexico kwamen en of ze met andere Mexicanen in contact zijn geweest.

De Chinese autoriteiten ontkenden dat sprake is van discriminatie. Volgens het ministerie van Volksgezondheid in Peking is de quarantaine-maatregel niet speciaal gericht tegen Mexicanen en is het besluit daartoe op een objectieve’ manier genomen.


WHO overweegt pandemie uit te roepen  (foto: DAG)