AD plaatst foto 'verkeerde Karst'

Het Algemeen Dagblad (AD) heeft vandaag een foto op de voorpagina gezet waarvan vermeld werd dat hij de dader van de aanslag in Apeldoorn, Karst Tates, was. Bij nader inzien bleek de foto echter van een 'verkeerde Karst' te zijn, het ging om een foto van R. Tates en niet K. R. Tates. Weblog GeenStijl bracht dit vanochtend aan het licht.

Het AD erkent de fout. "De redactie meende een foto te hebben van de dader van de aanslag op Koninginnedag. Dit bleek vandaag onjuist”, aldus een woordvoerder. Het programma Shownieuws van SBS6 liet gisteren al een foto van R. Tates zien, maar deed dat met een balkje.

De foto komt van de sociale netwerksite Hyves. Sinds zijn foto gepubliceerd is ontvangt de jongen naar eigen zeggen vele telefoontjes en haatmails. "Wat SBS deed was al zeer incorrect", stelt Hugo Heerebout, de advocaat van de jongen. "Maar het Algemeen Dagblad doet het maandagochtend nog eens dunnetjes over. Niet gehinderd door enige journalistieke professionaliteit, terughoudendheid en zorgvuldigheid wordt de foto van de onschuldige R. Tates uit de Haarlemmermeer nogmaals getoond."

Het AD heeft inmiddels excuses aangeboden. "Ten onrechte is de man op de foto aangetast in zijn persoonlijke integriteit", vertelt algemeen hoofdredacteur Jan Bonjer.

De 'verkeerde Karst' op de voorpagina
Met dank aan TUFKAL voor de submit