Extra veiligheidsmaatregelen voor 4 en 5 mei

Amsterdam heeft de veiligheidsmaatregelen voor de dodenherdenking op 4 mei en de viering van de bevrijding op 5 mei aangescherpt. Dit in verband met de aanslag op de koninklijke familie op Koninginnedag in Apeldoorn. Dat maakte een woordvoerder van burgemeester Job Cohen gisterenavond bekend.

Koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima zijn maandagavond bij de Nationale Herdenking op de Dam. De koningin is eveneens aanwezig bij het afsluitend concert van de 5 mei-viering op de Amstel.

Volgens de zegsman zijn zowel zichtbaar als onzichtbaar extra maatregelen getroffen. Over de aard daarvan kon hij niets zeggen. "We zetten in op een veilige, waardige en ongestoorde herdenking op 4 mei. Het is belangrijk dat nationale dagen ook toegankelijk blijven voor een breed publiek."

Eerder maakte het Nationaal Comité 4 en 5 mei al bekend dat de dodenherdenking en Bevrijdingsdag op gepaste wijze plaatsvinden in verband met de dramatische gebeurtenis in Apeldoorn. Het programma wordt op onderdelen aangepast.

Extra veiligheidsmaatregelen voor 4 en 5 mei  (foto: ANP)