Voetbal: Uitslagen Eredivisie speelronde 33

Dit weekend werd de 33e en voorlaatste speelronde in de eredivisie gespeeld. FC Twente verzekerde zich van wedstrijden in de voorronde van de Champions League door een zege op landskampioen AZ en een nederlaag van Ajax tegen Sparta.

De wedstrijd tussen FC Twente en AZ was de strijd tussen de nummers één en twee van de ranglijst. De Tukkers begonnen het sterkst aan de wedstrijd maar vergaten aanvankelijk te scoren. AZ, dat het moest doen zonder El Hamdaoi, Schaars, Pocognoli en Pelle, kon weinig uitrichten. Arnautovic, Douglas en N'Kufo misten grote kansen. Vlak na rust kwam Twente alsnog op voorsprong, Perez scoorde uit een vrije trap. Vervolgens bracht Wisgerhof uit een corner de stand op 2-0. AZ, dat met tien man verder moest na een rode kaart voor Swerts, probeerde nog wel terug te komen, maar Ari miste een enorme kans. Elia bepaalde tien minuten voor tijd de einstand op 3-0.

Ajax moest winnen om kans te houden op deelname aan de voorronde van Champions League, maar ging op het Kasteel bij Sparta pijnlijk onderuit. De Amsterdammers waren in het eerste half uur zelfs duidelijk de betere ploeg, maar bij rust stond het 2-0 voor Sparta. Duplan omspeelde Vermeer (1-0), Rose tikte even later de 2-0 binnen. Ook Ajax kreeg grote kansen, maar Cvitanich en Suarez wisten deze niet te benutten. Ook na rust was er een overwicht van Ajax, maar kansen waren er nauwelijks. Sparta bleef hierdoor simpel overeind. Rood voor Oleguer onderstreepte de onmacht van Ajax. Met wat geluk scoorde John daarna nog 3-0 en Sparta eindigde uiteindelijk zelfs met 4-0. Adeleye kopte het laatste doelpunt binnen.

Met nog één duel te gaan is Roda JC gezakt naar de laatste plek en dreigt rechtstreekse degradatie. Het nam het vandaag op tegen Willem II en kreeg in de eerste legio kansen om op voorsprong te komen. Een doelpunt van Kah werd afgekeurd en ook kansen voor Oper, Meeuwis, De Jong en Janssen gingen er niet in. Willem II kreeg een grote kans via Demouge, zijn bal werd van de lijn gehaald. In de tweede helft was het beeld hetzelfde, Roda JC viel aan en Willem II was gevaarlijk via de counter. Dit laatste werd Roda JC in de blessuretijd fataal, Vorthoren hielp de Tilburgers aan de 0-1 zege.

Natuurlijk werden er dit weekend nog meer wedstrijden gespeeld. SC Heerenveen tegen ADO Den Haag eindigde in 2-2 en De Graafschap won met 0-1 van NAC Breda. PSV tegen NEC eindigde in een 1-1 gelijkspel en Vitesse was met 1-0 te sterk voor Heracles Almelo. FC Utrecht tegen Feyenoord werd 2-2 en FC Groningen was met 0-1 te sterk voor FC Volendam.