Woede richt zich op zwarte Swift-rijders

Wie een zwarte Suzuki Swift bezit van een jaar of vijftien oud, moet op zijn hoede zijn. Sinds het drama in Apeldoorn, waar Karst Tates met een zwarte Swift op weerloze mensen inreed, is het zwarte autootje het pispaaltje van autorijdend Nederland geworden.

Zo bezit de vriendin van de Wassenaarse Niels Franken een dergelijk exemplaar. Haar Swift is echter niet van 1993 zoals het moordwapen, maar van bouwjaar 1992. "Voor de rest lijkt hij helaas sprekend", vertelt Franken. "In de nacht van donderdag op vrijdag werden in Wateringen van deze auto in de straat de spiegels vernield. Eerst dacht ze dat het toeval was."

Ook werd ze bij de benzinepomp aangesproken door een agressieve man. "Hij kwam dreigend op haar af en zei: dat is dezelfde auto, hè. Dat je daarin durft te rijden." Verder krijgt de jonge vrouw de laatste tijd diverse middelvingers toegeworpen. "En dat is niet vanwege haar rijstijl. Die auto roept agressie op."

Haar vriend snapt niets van de haatgevoelens tegen het autootje. "Ze rijdt toevallig in dezelfde auto als de dader uit Apeldoorn. Maakt dat haar fout of moet daarom de auto in de ban? Hoe kortzichtig zijn deze mensen?"

De Suzuki Swift Club erkent dat het brikkie deze dagen de gebeten hond is. "We hopen dat het snel overwaait", aldus bestuurslid Ernst Schilperoord.

Met dank aan Paul voor de submit