Veel ramptoeristen in Apeldoorn

Op de rampplek in Apeldoorn maken vandaag veel dagjesmensen een stop. Rond De Naald staan toeristen met een fiets in de hand te kijken naar het verwrongen hekwerk rond het monument.

Een vrouw uit Gouda staat met haar drie kinderen van negen, elf en dertien rond te kijken op de rampplek. "Vandaag hadden we toch al een uitje naar het Loo gepland. De kinderen hebben het zo intensief gevolgd op internet dat we dachten dat het misschien goed is dat we even een kijkje nemen.”

De vrouw maakt foto’s van het hekwerk en van een van de briefjes die op het stenen gedenkteken is geplakt. "Wat moet jij ver heen zijn geweest om dit alles te laten gebeuren!"

Op een van de dranghekken om De Naald hangt een rozenkrans en op de grond staan een paar waxinelichtjes. "Nu we het kunnen aanraken, is het allemaal nog verschrikkelijker", verzucht de vrouw.

Op het kruispunt tegenover de plek waar de zwarte Suzuki Swift zich op Koninginnedag door de mensenmassa boorde, zit een vrouw op een bankje. "Mijn man staat bij het monument, maar ik hoef het niet te zien", zegt ze. "Ik word er heel naar van. Ik heb het op tv gezien, maar nu ik hier zo sta, komt het echt dichtbij.

Het duo zou eigenlijk gaan fietsen in de Achterhoek, maar ze besloten naar Apeldoorn te gaan. "We wilden het toch graag met eigen ogen zien."

Op de website www.condoleanceregister.com hebben inmiddels ruim 30.000 mensen een condoleancebericht achtergelaten om zo mee te leven met de slachtoffers. De teneur van de reacties is dat mensen niet begrijpen waarom de dader heeft gedaan wat hij heeft gedaan. Mensen betonen hun medeleven aan de slachtoffers en hun nabestaanden.


Veel ramptoeristen in Apeldoorn  (foto: DAG)