Beatrix: Koninginnedag blijft zoals het is

Koningin Beatrix voelt er niets voor om voortaan op Koninginnedag binnen te blijven. Openbare optredens zijn onmisbaar voor het uitoefenen van haar functie en de vorstin piekert er daarom ook niet over om het jaarlijkse bezoek aan het land af te schaffen. De rest van de koninklijke familie denkt er net zo over, meldt De Telegraaf vandaag op basis van bronnen rond het hof. De Oranjes zwichten niet voor geweld, stelt de krant. Ook zal Beatrix gewoon aanwezig zijn bij de herdenking op 4 mei en bij de 5 mei-viering. Dat heeft zij na de aanslag in Apeldoorn aan premier Balkenende laten weten.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft inmiddels bevestigd dat koningin Beatrix samen met prins Willem-Alexander en prinses Máxima bij de dodenherdenking op de Dam in Amsterdam aanwezig zal zijn. Wel zal de gemeente extra alert zijn. "Naar aanleiding van het drama in Apeldoorn nemen wij alle veiligheidsmaatregelen nog eens nauwkeurig door", zegt een woordvoerder van de gemeente in De Telegraaf. Maar de veiligheidsmaatregelen zullen niet ten koste gaan van het publiek, zo verzekert zij. "Wij zijn verantwoordelijk voor openbare orde en veiligheid, maar het moeten wel evenementen blijven waarbij iedereen welkom is.”

Eerder werd hardop de vraag gesteld of de koninklijke familie in de toekomst nog wel zo dicht bij de mensen moet kunnen komen. De aanslag in Apeldoorn zou hebben aangetoond dat het veiligheidsrisico te groot is.

Bij de aanslag kwamen zeven mensen om het leven. Onder hen de 38-jarige dader, Karst Tates.


Beatrix: Koninginnedag blijft zoals het is  (foto: DAG)