Aegon schiet omhoog op Beursplein 5

Ondanks Koninginnedag was de Amsterdamse beurs donderdag open. De AEX sloot deze korte handelsweek af met een plus van 1,1 procent op 240,76 punten. April 2009 is hiermee de beste beursmaand sinds april 2003 geworden, met een plus van ongeveer 11 procent. Vrijdag zijn de Europese beurzen gesloten in verband met de Dag van de Arbeid.

Ook Wall Street staat momenteel in de plus, waarbij technologieindex Nasdaq op het hoogste niveau staat sinds begin november. Amerikaanse beleggers hopen op een uitbodeming van de wereldwijde financiële en economische crisis. De Amerikaanse steunaanvragen voor werkloosheid vielen deze week mee. De eerste steunaanvragen daalden onverwacht met 14.000 naar 631.000. Daarnaast was de Chicago inkoopmanagersindex beter dan verwacht gestemd.

Verzekeraar Aegon spoot op Beursplein 5 omhoog met een ruime plus van 16 procent. Niemand leek te weten waarom. Andere grote winnaars waren bankverzekeraar ING (+9%) en Aalberts Industries (+6%). Supermarktconcern Ahold (-5%) en bouwer Heijmans (-2%) waren donderdag het minst geliefd bij beleggers.

Vanaf vrijdag begint de maand mei, en daarbij komt een van de oudste beurswijsheden weer voorbij: "Sell in May and go away, but remember, come back in September." Oftewel verkoop aandelen in mei en kom in september pas terug op de beurs. Financieel nieuwszender RTL Z onderzocht de maandrendementen van de AEX sinds 1984, en het gezegde lijkt uit de onderstaande afbeelding enigszins te kloppen.

Maandrendementen AEX sinds 1984