Meisjes bekogeld met straatstenen

Twee zusjes van 16 en 18 jaar uit Gouda zijn eerder deze week in hun woonplaats met straatstenen bekogeld, dat meldde het AD gisteren. De daders zijn vijf jongens in de leeftijd van 13, 14 en 15 jaar. Alle vijf zijn na het incident opgepakt en verhoord. Inmiddels zijn zij weer in vrijheid gesteld.

De zusjes waren op de eerste dag van hun meivakantie bij hun tante op bezoek geweest. Ze wilden eventjes bij een vriendin op bezoek die op de Columbuslaan woont. Achter het Groene Hartziekenhuis reden de zusjes langs een groep jongeren. "De meiden werden door een groepje Marokkanen uitgescholden voor kankerhoer. Tja, wat doe je dan? Je haalt je schouders op, je doet of je niets hoort en je fietst een tandje sneller", vertelt de moeder van de meisjes. 

Klemgereden bij de wegopbreking 
De jongens lieten het echter niet bij schelden en zetten de achtervolging in. Al snel reden ze de zusjes klem bij een wegopbreking op de Columbuslaan. "Ze konden vanaf hier niet verder en waren gedwongen om af te stappen. Die jongens hebben toen stenen opgepakt die los op de straat lagen en die gericht op het hoofd van mijn jongste dochter gegooid", aldus de moeder.

Toen de oudste van de twee zusjes ten val kwam, pakten de jongens haar fiets en gooiden die op haar. Het meisje heeft toen meteen de politie gebeld. De jongens gingen wel door met schelden, maar dropen al snel af.

Volgens de jongens was het minder erg 
Na de verklaring van de meisjes op te hebben genomen is de politie een onderzoek gestart in de wijk. "De jongens zijn opgepakt en verhoord. Vier van de jongens hebben een actieve rol gespeeld en de vijfde heeft alleen toegekeken. Deze knapen zeggen dat ze eigenlijk alleen aarde hebben gegooid en dat er ook wel wat steentjes tussen hebben gezeten, maar dat is niet gericht was," laat woordvoerder Chris van Egmond weten. De jongens hebben ook bekend dat zij met de fiets hebben gegooid.

De meisjes zijn voor controle naar het ziekenhuis geweest. De jongste van de twee zat vol met blauwe plekken en schrammen en haar oudere zus had een hersenschudding. "Het ziekenhuispersoneel zei ook dat ze geluk hebben gehad", aldus de moeder.

Opvoedkundig praatje met de ouders 
Na het verhoor zijn de jongens weer vrijgelaten. "Justitie bekijkt nu wat er verder met deze Gouwenaren gebeurt", aldus Van Egmond. De moeder van de meisjes weet wel wat er moet gebeuren. Zij wil het liefst een opvoedkundig praatje met de ouders van de jongens houden. "De meiden zijn gestenigd zoals ze dat volgens de sharia doen. Die ouders weten waarschijnlijk helemaal niet wat hun zoons buiten op straat allemaal uithalen. Daar wil ik ze graag op aanspreken", aldus de moeder.