Mondkapje verkoopt goed op internet

Veel Nederlanders bereiden zich voor op een mogelijke uitbraak van de Mexicaans griep. Vooral gespecialiseerde internetwinkels signaleren een explosieve vraag naar mondkapjes, desinfecterende gels en wegwerpoveralls.

Groothandel Thaly in Voorschoten zegt de afgelopen dagen tienduizenden mondkapjes te hebben verkocht. Herman Vos van A. Vos en Zoons uit Amsterdam meldt dat de beschermingsmiddelen 'niet zijn aan te slepen'.

Bij de apotheken is het rustiger. De enkeling die belt voor het anti-griepmiddel Tamiflu krijgt het advies rustig te blijven. De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie waarschuwt Tamiflu niet via internet te kopen. Woordvoerder Kreuger: "Die pillen zijn nep."


Mondkapjes geven volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een vals gevoel van veiligheid. Volgens het RIVM is nooit bewezen dat de kans op infectie afneemt door een dergelijk masker.

Minister Klink (Volksgezondheid) heeft de meldingsplicht voor medici verscherpt tot de 'hoogste categorie'. De meldplicht houdt in dat artsen ook de naam van een patiënt moeten melden. Dit gebeurt doorgaans om privacyredenen niet.