Kleine Edgar (5) is de bron van alle griepellende

Zijn naam is Edgar Hernández. Hij is vijf jaar oud. En volgens de Mexicaanse autoriteiten naar alle waarschijnlijkheid dé bron van de varkensgriepbesmetting die wereldwijd om zich heen grijpt en al dodelijke slachtoffers heeft gemaakt in Mexico en de Verenigde Staten.

Medio april bracht Edgars moeder hem naar de huisartsenpost in het straatarme gehucht La Gloria, op twee uur rijden van de Mexicaanse hoofdstad. Edgar had last van koorts en flinke ademhalingsproblemen. Hij kreeg paracetamol en enkele andere medicijnen voorgeschreven en voelde zich al snel weer beter.

Maar in de huisartsenpost in La Gloria vertrouwden ze het niet helemaal. Zoals Edgar hadden ze sinds medio maart al 1.300 van de 4.000 inwoners van het dorp op consult gekregen. Ruim 450 van hen met griepverschijnselen.

Medische experts werden naar het dorp gestuurd om monsters te nemen. Tientallen buisjes van zieken werden verzameld. De meesten patiënten bleken besmet met het normale griepvirus, maar Edgar bleek geïnfecteerd met het H1N1-virus, de varkensgriep.

Voor de medische experts bleek de uitkomst geen reden tot alarm. Tot afgelopen weekeinde een 38-jarige vrouw uit Oaxaca aan varkensgriep stierf en het aantal meldingen van besmettingen explosief begon toe te nemen.

Hierop besloten de medische experts de testresultaten van Edgar opnieuw te bekijken en kwamen ze tot de conclusie dat hij wel eens 'patiënt nul' kan zijn, de bron van de varkensgriepepidemie.

Hun stelling wordt bevestigd door het feit dat het grootste deel van de bewoners van La Gloria, dat het voornamelijk moet hebben van de verbouw van aardappelen en de houtteelt, werkt in Mexico-stad. Wat weer de razendsnelle verspreiding zou verklaren van het potentieel dodelijk virus, dat bestaat uit een mengsel van het 'gewone' griepvirus, het vogelgriepvirus en het varkensgriepvirus.

Intussen zeggen de moeder van Edgar en andere bewoners van La Gloria dat Edgar zeker besmet is geraakt door vliegen uit een vlak bij het dorp gelegen varkensboerderij. Het aantal vliegen rond de boerderij met een half miljoen varkens is enorm, omdat volgens Edgars moeder grote hoeveelheden varkensmest tijdelijk in reservoirs in de buitenlucht worden opgevangen.

Maar de eigenaren van de varkensboerderij, dat voor de helft eigendom is van het Amerikaanse bedrijf Smithfield Foods ontkennen de oorzaak te zijn van de griepepidemie die door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) tot 'een wereldwijde zorg' is uitgeroepen. Geen een van hun ruim negenhonderd medewerkers op de boerderij zou geïnfecteerd zijn met het virus. Bovendien hebben testresultaten bij de varkens ook geen besmettingen hebben opgeleverd.

En Edgar? Die heeft in de lokale media al laten weten zich weer helemaal gezond te voelen.


Kleine Edgar (5) is de bron van alle griepellende  (foto: DAG)