Calvinisten mogen best van seks genieten

Het 'calvinistisch' gehalte van twintigers is hoger dan dat van tachtigers. Van lezers van De Telegraaf is de 'C-factor' aanzienlijk hoger dan van lezers van De Volkskrant of NRC Handelsblad. En: "Calvinisten mogen onbekommerd van seks genieten."

Trouw publiceerde vandaag, tegelijkertijd met de lancering van de vernieuwde website religie & filosofie, de uitkomsten van een internet-zelftest die het dagblad samen met de Vrije Universiteit organiseerde. Getracht werd van diverse groepen de 'C-factor' vast te stellen. Van twintigers is die factor 64, veel hoger dan het gemiddelde. De 'Nationale C-factor' is 56.

Volgens godsdienstpsychologe Joke van Saane neigen twintigers steeds meer in conservatieve richting. "Religieus gezien zijn ze orthodoxer dan ouderen, politiek zie je dat de meesten van hen bij de vorige verkiezingen op de calvinist Balkenende hebben gestemd. Calvinisme is een geuzennaam aan het worden. Het is voor hen back to basics. Jongeren voelen de tijdgeest aan."

Ter gelegenheid van het vijfhonderdste geboortejaar van reformator Johannes Calvijn zette Trouw in januari de zelftest online. De test slaat internationaal aan en is inmiddels vertaald en, voor de BBC, in het Engels. In Nederland deden ruim 70.000 mensen mee. De krant concludeert: "Premier Balkenende heeft gelijk. Nederlanders zijn calvinisten."

Diverse clichés worden in het onderzoek weerlegd. Calvinisten zijn niet 'seksvijandig' en hechten, anders dan vaak wordt gedacht, wel aan mooie kleren en luxe eten.


Calvinisten mogen best van seks genieten  (foto: DAG)