Voetbal: Champions League 28/04

FC Barcelona heeft het eerste duel van de halve finale van de Champions League niet kunnen winnen van Chelsea. In een hard duel werd het in Camp Nou 0-0. Op 6 mei is de return in Londen.

Met aanvoerder Carles Puyol op de bank begon FC Barcelona in Camp Nou aan het eerste halve finaleduel in de Champions League. Chelsea miste Ashley Cole door een schorsing. Zijn vervanger José Bosingwa moest Lionel Messi beteugelen. De Catalaanse ploeg kreeg gelijk in de tweede minuut al een vrije trap die gevaarlijk voor het doel van Petr Cech kwam, maar buitenspel zorgde er voor dat het gevaar geweken was. Aan de andere kant schoot Frank Lampard enkele minuten ruim naast.

Barcelona begon daarna de aanval te zoeken, maar Guus Hiddink had zijn mannen goed neergezet, waardoor er in de eerste fase van de wedstrijd geen doorkomen aan was voor de thuisploeg. Toch ontstond er even later wat ruimte en vergreep Bosingwa zich aan Messi. Maar de vrije trap op de rand van de zestien leverde niets op. Ook de volgende mogelijkheid was voor de Catalanen dankzij een voorzet van Dani Alves. Chelsea-verdediger Alex wist nog maar net redding te brengen.

Barcelona tikte er lustig op los en Chelsea kwam er niet aan te pas. Dit leidde al snel tot kleine kansjes voor de thuisploeg. De wedstrijd werd harder en de eerste gele kaarten werden dan ook na iets meer dan twintig minuten uitgedeeld. De beste kans kwam na iets meer dan een half uur spelen op naam van Thierry Henry die met een schot van buiten de zestien de vuisten van Cech trof.

Met nog iets minder dan tien minuten te spelen in de eerste helft ging Barcelona-verdediger Rafael Márquez op pijnlijke wijze in de fout, maar Didier Drogba wist tot tweemaal toe niet te profiteren van de fout en stuitte op de goed zijn doel uitgekomen Víctor Valdés. Daarna werd het meer een open wedstrijd, waarbij Barcelona nog altijd het beste van het spel had. Zo wist Henry de ruimte die hij kreeg niet te benutten.

In de tweede helft was de eerste kans voor Chelsea na een overtreding van Dani Alves. Drogba schepte de bal de zestien meter in en Ballack kopte maar net over. Nog geen halve minuut later lag Henry aan de andere kant op de grond na hard in aanraking te zijn gekomen met Alex. Nog meer pech voor Barcelona was het uitvallen van verdediger Márquez die zonder tegenstander in de buurt iets in zijn linkerknie afscheurde.

Nadat de organisatie in het veld hersteld was, ging Barcelona door waar het in de eerste helft gebleven was: aanvallen. Al snel ontstonden er weer kansjes voor de Catalanen, maar wederom was er geen gevaar voor het doel van Chelsea. Terwijl Drogba geblesseerd in het eigen strafschop gebied lag, kreeg Barcelona via Alves na een uur spelen een grote kans, maar zijn schot werd gekeerd door Cech. Enkele minuten later zeilde een vrije trap van Alves maar net over.

In het vervolg van de tweede helft kreeg Eto'o een levensgrote kans. Hij speelde Terry door de benen, kapte Alex uit, maar stuitte op de goed uitgekomen Cech. De volgende kans was wederom voor Barcelona, nadat Eto'o Henry aanspeelde in de zestien meter. De Fransman draaide richting goal, maar kon niet tot een schot komen nadat Bosingwa hem onderuit had getrokken. Stark zag in deze overtreding echter geen penalty. Ook later waren er nog kansen voor de thuisploeg, maar ondanks verwoede pogingen van onder andere Krkic en Hleb ging de bal er niet in.

FC Barcelona - Chelsea FC 0-0

Toeschouwers: 95.000
Scheidsrechter: Stark (Dui)
Stadion: Camp Nou
Gele kaart: Touré, Puyol (FC Barcelona), Alex, Ballack (Chelsea FC)

Opstellingen

FC Barcelona: Víctor Valdés, Dani Alves, Márquez (Puyol/52), Piqué, Abidal, Xavi, Touré, Iniesta, Messi, Eto'o (Krkic/82), Henry (Hleb/87)

Chelsea FC: Cech, Ivanovic, Terry, Alex, Bosingwa, Essien, Mikel, Lampard (Beletti/71), Ballack (Anelka/95), Malouda, Drogba