Mondkapje dragen tijdens tanken

Automobilisten moeten vanaf volgend jaar tijdelijk een mondkapje dragen tijdens het tanken. Volgens de milieucommissie van het Europees Parlement zou voortaan 90 procent van alle benzinedampen die vrijkomen bij een tankbeurt in de toekomst opgevangen moeten worden. Tot het zover is, zouden mondkapjes gedragen moeten worden.

De commissie wil de regels over het afvangen van schadelijke dampen aanzienlijk aanscherpen. Op dit moment moet 75 procent van alle vrijkomende gassen worden opgezogen. Dit moet straks 90 procent worden. De eigenaren van tankstations zijn niet blij met de maatregel. Het zou een grote belasting zijn voor de pomphouders, zo stelt woordvoerder Paul de Waal van de Bovag afdeling Tankstations: "De maatregel heeft grote technische consequenties. De tankstations moeten hun installatie in korte tijd aanpassen." Naast deze technische aanpassingen zorgen de controles van de systemen voor een grote administratieve rompslomp.

Volgens de Bovag is een eis van 85 procent nog wel haalbaar, mits pomphouders meer tijd krijgen om hun tankstation aan te passen. De eis van de milieucommissie vindt De Waal onrealistisch. "Als tijdelijke noodmaatregel kun je een grote doorzichtige kap om het vulpistool plaatsen of gezichtsmaskers of mondkapjes dragen. Wij vinden het belachelijk dat die strenge norm wordt verplicht. We hopen dat het niet zover komt." Europarlementariër Lambert van Nistelrooij is door de Bovag benaderd om het standpunt van de pomphouders te verkondigen.