Politiek is voor kernenergie

Om ook de komende dertig jaar in de toenemende energiebehoefte te voorzien is het niet uit te sluiten dat er in Europa meer kerncentrales worden gebouwd. Dat stellen CDA, VVD en D66 op een debat dat door de Evert Vermeer Stichting werd gehouden in Den Haag. De PvdA kiest voor meer kolencentrales.

VVD-lijsttrekker Hans van Baalen stelt dat we "wat betreft onze energie onafhankelijk moeten worden van allerlei ayatollah's en van meneer Poetin. Daarom kunnen wij niet om kernenergie heen." Ook CDA'er Wim van de Camp is van mening dat kernenergie de komende dertig jaar onvermijdelijk is.

D66 is wat terughoudender in haar standpunt. Toch sluit Sophie in 't Veld van D66 de komst van meer kerncentrales niet uit. "Ik zie het als een laatste optie, want er hangt een prijskaartje aan en het gaat gepaard met gevaren. Maar het is niet realistisch om kernenergie helemaal uit te sluiten."

De PvdA vindt kernenergie geen optie. Volgens PvdA'er Thijs Berman moet de focus liggen bij het stimuleren van duurzame energie. Tot het zover is, zijn kolencentrales de minst slechte keuze volgens de PvdA.