Apothekers verwachten geen run op medicijnen

De Nederlandse apothekers verwachten geen stormloop op griepmedicijnen. Dat heeft een zegsman van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) vandaag gemeld.

De vereniging van apothekers heeft ook nog geen signalen ontvangen dat haar leden al worden platgebeld door bezorgde burgers. "Nederland lijkt zich niet druk te maken zolang het virus niet in Nederland is aangetroffen”, stelt een zegsman.

Het RIVM stelde eerder vandaag al dat Nederland goed is voorbereid op een eventuele pandemie. Er liggen draaiboeken klaar en er zijn 4,5 miljoen doses van het antigriepmiddel Tamiflu beschikbaar. Het RIVM verwacht dat dit genoeg is om tijdens een pandemie alle grieppatiënten te behandelen.

Het RIVM en de KNMP hebben samen een speciaal distributieplan ontwikkeld om deze medicijnen in het geval van een grieppandemie zo snel mogelijk te kunnen verstrekken. Daarnaast heeft de Nederlandse overheid een contract gesloten met een producent van geneesmiddelen voor de levering tijdens een pandemie van voldoende vaccin voor alle Nederlanders, zodra er een vaccin ontwikkeld is.