Rookverbod blijft nog even wankelen

Morgen buigt het gerechtshof zich over de vrijspraak van een Bredaas rokerscafé. Het staat vrijwel vast dat ook de Hoge Raad er nog aan te pas komt.

Aan de verwarring over de rechtmatigheid van het rookverbod in de horeca kan alleen door de Hoge Raad een einde worden gemaakt. Pas na een uitspraak van het hoogste rechtscollege wordt duidelijk of verantwoordelijk minister Klink (Volksgezondheid) de regelgeving kan handhaven of moet aanpassen.

Die verwachting spreekt de advocaat van de stichting Red de Kleine Horecaondernemer, Jaap Tempelman, uit aan de vooravond van de beroepszaak tegen het van overtreding van het rookverbod vrijgesproken Bredase café Victoria. Morgen buigt het gerechtshof in Den Bosch zich over deze kwestie. Tempelman: "Wat het hof ook zal oordelen, óf het Openbaar Ministerie óf wij brengen de zaak bij de Hoge Raad aan."

Café Victoria werd begin deze maand door de rechter in Breda vrijgesproken van overtreding van het rookverbod. De rechter oordeelde dat kleine cafés zonder personeel onevenredig hard worden getroffen door het verbod. Eerder werd in een vergelijkbare zaak het Groningse café De Kachel wél door de rechter veroordeeld.

De rechtsgeldigheid van dat Groningse vonnis wordt door de bezwaarschriftencommissie van Klinks ministerie betwist. Vorige week werd bekend dat die commissie, net als de rechter in Breda, vindt dat horecaondernemers met en zonder personeel ongelijk worden behandeld. Klink is het oneens met zijn adviescommissie en heeft het bezwaarschrift van café De Kachel ongegrond verklaard.

Juist omdat het om interpretatie van juridische regelgeving gaat lijkt de Hoge Raad het verlossende woord te moeten spreken. Alles draait om het zogeheten gelijkheidsbeginsel. De regelgeving van Klink verplicht kleine cafés zonder personeel een algeheel rookverbod in te stellen, terwijl in andere gevallen sprake is van bestrijding van hinder en overlast voor het personeel. Dat laatste vloeit voort uit de Tabakswet. In een aparte maatregel binnen die wet is het rookverbod voor horecaondernemers zonder personeel vastgelegd.

Klink vindt dat de bezwaarschriftencommissie van zijn eigen ministerie te veel naar de letter van de wet kijkt. "Dat is wel een heel curieuze opstelling", vindt raadsman Tempelman van de kleine horecaondernemers. "Wie heeft die wet opgesteld? Hij is er zelf verantwoordelijk voor dat horecaondernemers niet gelijk worden behandeld."

Niet alleen in de kwestie van het vrijgesproken café Victoria maar ook in die van het veroordeelde café De Kachel is beroep ingesteld. Eind volgende maand buigt ook het gerechtshof in Leeuwarden zich over het rookverbod.

Bij de bezwaarschriftencommissie van het ministerie van VWS zijn inmiddels honderden bezwaarschriften van bekeurde horecaondernemers ingediend. "Dat is niet zo verwonderlijk", zegt een woordvoerster van Klink. "Zolang er onduidelijkheid heerst, worden de grenzen van de wet gezocht."

Hoewel er naast café Victoria en café De Kachel nog andere cafés zijn betrapt op herhaalde overtreding van het rookverbod staan er geen nieuwe strafzaken tegen horecaondernemers op stapel. Volgens controledienst Voedsel en Waren Autoriteit wordt het rookverbod ook in cafés steeds beter nageleefd. Bij een steekproef vorige maand in 25 gemeenten werd vastgesteld dat bij 83 procent van de bezochte cafés niet werd gerookt.


Rookverbod blijft nog even wankelen  (foto: DAG)

Zie ook het topic over het rookverbod op ons forum.