816 miljard euro aan Duitse rommelkredieten

Volgens een uitgelekt rapport van de Duitse financiële toezichthouder BaFin hebben Duitse banken voor 816 miljard euro aan rommelkredieten in bezit. De toezichthouder noemde de uitgelekte cijfers zelf misleidend.

De getallen voor de individuele instellingen zouden niet met elkaar kunnen worden vergeleken. Bovendien zouden de schattingen geen rekening houden met eventuele risicobeperkende maatregelen die banken hebben genomen.

Hypo Real Estate, de hypotheekbank die naar verwachting binnenkort zal worden genationaliseerd, heeft met 268 miljard euro de meeste rommelkredieten. WestLB, LBBW, Commerzbank en HSH Nordbank zouden volgens het rapport tussen de euro 84 en 105 miljard euro aan risicovolle leningen bezitten. Andere banken stonden voor kleinere bedragen in het rapport.

De Duitse overheid werkt momenteel aan een 'bad bank', een overheidsbank die de rommelkredieten kan overnemen. Het plan moet er voor zorgen dat de kredietverstrekking aan bedrijven weer op gang komt. De 816 miljard euro aan Duitse rommelkredieten is ongeveer gelijk aan 1/3 van het Duitse bruto binnenlands product (BBP).

816.000.000.000 euro schade bij Duitse financiële instellingen