VVD bespioneert Geert Wilders

De VVD laat de besloten partijbijeenkomsten van de PVV bijwonen door een anonieme bezoeker die daarna verslag uitbrengt. Volgens deze VVD-mol is de taal van Geert Wilders tijdens PVV-vergaderingen nog harder dan in het parlement. Dat zegt VVD-Kamerlid Fred Teeven vandaag in de Volkskrant.

Teeven onderhoudt namens de VVD-fractie de contacten met de negenkoppige fractie van de PVV. Hem was beloofd dat hij de niet-openbare PVV-bijeenkomsten kon bijwonen. 'Maar die belofte komen ze niet na, ik mag er niet in', zegt Teeven. Een niet als VVD'er herkenbare bezoeker volgt daarom de tocht van Wilders door Nederland. 'Wat ik hoor, is dat Wilders heel weinig respect toont op die avonden.' Op 20 april was Wilders in Den Helder. Voor 25 mei en 1 juni zijn bijeenkomsten in Den Haag en Rotterdam aangekondigd.

Alle partijen worstelen met hun houding tegenover Wilders, die in de peilingen nu al wekenlang rond de dertig zetels haalt. De volgende Kamerverkiezingen zijn in 2011. Eerst dienen zich de Europese verkiezingen (in Nederland op 4 juni) en de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 aan.

Sommige politici kiezen voor een harde lijn - zoals Pechtold van D66. Maar CDA-voorzitter Van Heeswijk zei eind vorige maand een toekomstige coalitie van CDA, VVD en PVV niet uit te sluiten. Dat maakte de socioloog Anton Zijderveld zo boos dat hij zijn partijlidmaatschap heeft opgezegd. Hij verwijt het CDA 'islamofobie' en vindt dat de partij Wilders minder voorzichtig moet bejegenen.


VVD 'bespioneert' Geert Wilders  (foto: DAG)