Varkensgriep duikt wereldwijd op

Nadat gisteren al nieuwe gevallen van de H1N1-griep bevestigd werden in onder meer Californië, New York, Kansas, Californië en Mexico, komen nu ook berichten uit diverse andere continenten over mogelijke besmettingen.

In Frankrijk zijn twee inwoners geïsoleerd met griepverschijnselen. Ze kwamen recentelijk terug uit Mexico. De Franse ambtenaar verantwoordelijk voor volksgezondheid, Didier Houssin, zei dit vandaag in de krant Le Parisien.

In Londen is gistermiddag een steward van British Airways na met griepklachten uit Mexico-Stad te zijn komen overvliegen, direct naar het ziekenhuis overgebracht. Ook in Israël is een 26-jarige jongeman in quarantine gesteld, nadat hij met griepklachten vanuit Mexico naar de plaats Netanyahu was gevlogen. In beide gevallen wordt nog onderzocht of het inderdaad het gevreesde virus betreft.

In Nieuw-Zeeland is een schoolklas van 22 kinderen en drie leraren in quarantine gesteld. Ook zij vertoonden griepklachten, na afgelopen week uit Mexico teruggekomen te zijn. Ze waren daar voor een taalcursus. Volgens het Nieuw-Zeelandse ministerie van gezondheid zijn er ten minste tien leerlingen waarbij varkensgriep is vastgesteld.

In Tokyo, Japan worden vliegtuigpassagiers uit Noord-Amerika bij aankomst gefilmd met een hittecamera. Iedereen met koorts wordt meteen geïsoleerd. Op Schiphol zijn vooralsnog geen extra maatregelen van kracht.

In Mexico is afgekondigd dat scholen en andere publieke gebouwen tot zeker zes mei dicht blijven om besmettingsgevaar gevaar af te wenden. Ondertussen stijgt het aantal vastgestelde besmettingen razendsnel. Vrijdagavond stond de teller op 40 doden en 750 besmettingen; de laatste berichten vandaag spreken van respectievelijk 81 en 1324.

Update 13:40: Het geval in Londen is inmiddels geen varkensgriep gebleken. Hieronder een plaatje met (waarschijnlijke) besmettingen; het geval in Israël stond er in Google Maps nog niet op.

13:51: En já hoor. Spanje, drie stuks. Almansa, Bilbao en Valencia.

Submitter:  Bron: AD/Radio France/Y Net News