Saudi-ArabiŽ strijdt tegen geluidoverlast moskee

De autoriteiten in Saudi-Arabië zijn de geluidsoverlast door moskeeën beu. SPA, het officiële persbureau in het koninkrijk, meldde zaterdag dat er sinds kort wordt opgetreden tegen al te luidruchtige geloofsuitingen. Zo verwijderden ambtenaren recentelijk honderd luidsprekers bij 45 gebedshuizen in de stad Bahah, in het westen van het woestijnland.

Sjeik Saleh al-Sjeik, de minister van Islamitische Zaken, heeft inspectieteams geformeerd die het land doortrekken op zoek naar moskeeën die te veel herrie produceren. Net als in andere islamitische landen roepen moskeeën in Saudi-Arabië de gelovigen vijf keer per dag op tot gebed.

Veel imams laten hun preken ook versterkt via luidsprekers horen op straat, zodat degenen die niet naar de moskee kunnen of willen komen, de boodschap toch meekrijgen. In steden met veel moskeeën, zoals Mekka en Riyad, ontstaat zo een kakofonie van geluid. Sommige speakers staan zo luid afgesteld, dat de gebedsoproepen en preken 5 kilometer verderop nog te verstaan zijn.