Zuma kan kiezen uit First Ladies

De toekomstige Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma, wiens partij het ANC deze week een grote overwinning behaalde, komt straks voor belangrijke keuzes te staan. Een daarvan: wie moet hij straks als echtgenote meenemen naar internationale conferenties zoals de G20?

De polygame Zuma (67) kan uit zeker twee first ladies kiezen. De oudste rechten heeft zonder twijfel Sizakele Khumalo, die hij kent sinds 1959, maar met wie hij in 1973 officieel trouwde. Ze vertoont zich zelden in het openbaar.

Daarnaast huwde hij nog drie vrouwen. Nkosazana Dlamini-Zuma, de huidige en waarschijnlijk toekomstige minister van Buitenlandse Zaken, scheidde van hem in 1998. Kate Mantsho Zuma pleegde in 2000 zelfmoord. Maar Nompumelelo Ntuli (34), met wie hij vorig jaar in het huwelijk trad, stond woensdag aan zijn zijde te stralen toen hij stemde.

Ntuli, die haar meisjesnaam aanhoudt zoals gebruikelijk is bij polygame huwelijken om het verschil tussen de echtgenotes aan te geven, heeft zonder twijfel de meeste glamour. Zij kan zich het gemakkelijkst bewegen tussen 'collega's' als Michelle Obama en Carla Bruni. Maar of ze de 'vaste' first lady wordt, willen partijwoordvoerders niet zeggen omdat het om een privézaak gaat.

"Er zijn veel politici die maîtresses hebben en kinderen verbergen. Ik ben er liever open over. Ik hou van mijn vrouwen en mijn kinderen", zei Zuma ooit over zijn veelwijverij. Maar hoeveel kinderen hij heeft, houdt hij stil. Schattingen lopen uiteen van 10 tot 18, maar de Zuid-Afrikaanse The Sunday Times kwam niet verder dan 14 kinderen.


Zuma kan kiezen uit First Ladies  (foto: DAG)