Steve Martin claimt sketch André van Duin

De Amerikaanse komiek Steve Martin beschuldigt André van Duin van plagiaat. De ster uit films als Father of the Bride, Three Amigos! en The Pink Panther heeft een brief naar Van Duin gestuurd waarin hij dreigt met juridische acties.

Volgens Martin is de act Mr Zipper van Van Duin een kopie van zijn sketch The Great Flydini, waarmee hij wereldwijd optrad.

Van Duin, die volgens Martin niet voor zijn sketch heeft betaald, deed de act Mr Zipper in 1994 in een tv-show voor RTL4. De komiek haalt daarbij allerlei spullen uit zijn gulp, waaronder een rinkelende telefoon en een brandende sigaret. Het fragment is de laatste tijd tamelijk populair op allerlei sites op internet. Martin eist dat Van Duin nooit meer met de act optreedt. Ook sommeert de Amerikaanse komiek dat Van Duin ervoor zorgt dat alle filmpjes voor 15 mei van het internet zijn verdwenen. Als dat niet gebeurt, dient Steve Martin een schadeclaim in.

Een woordvoerder van Joop van den Ende, die de gewraakte tv-show produceerde, heeft een bericht daarover in het AD zaterdag bevestigd. "Het is in de artiestenwereld niet ongebruikelijk om te werken met materiaal van anderen", legt hij uit. "Net zoals zangers ook liedjes van collega's vertolken." Of dat bij deze sketch van Steve Martin het geval is geweest, kan hij niet zeggen. Het productiebedrijf onderzoekt de claim van de Amerikaanse komiek. "Maar wij hebben te allen tijde naar eer en geweten gehandeld. En dat zullen we ook doen bij het toetsen van zijn claim."

Steve Martin claimt sketch André van Duin  (foto: ANP)