Criminele Belg kan straf afkopen

Het moet in België volgens staatssecretaris Carl Devlies mogelijk worden dat criminelen die tot twintig jaar celstraf riskeren hun straf kunnen afkopen. Met name de financiële misdaad zou op deze manier efficiënter kunnen worden aangepakt.

Door de regeling zouden langslepende fraudezaken eerder kunnen worden afgerond, omdat mogelijke straffen al in een eerder stadium kunnen worden afgekocht. De staatssecretaris van Fraudebestrijding in België is op dit moment wetgeving aan het vormen waardoor het plan moet kunnen worden uitgevoerd. Deze wetgeving zal echter in beginsel voor alle mogelijke vormen van criminaliteit gelden.

De wetswijziging zal een unicum zijn voor de wereld. Toch denkt de Belg niet dat de nieuwe wetgeving zal leiden tot klassenjustitie: "Het klopt dat enkel wie geld heeft zich een schikking kan veroorloven. Maar wat gebeurt er nu? Wie rijk is, kan dure advocaten betalen om een vrijspraak of verjaring te bekomen. Wat de rijken vandaag uitgeven aan advocaten, zullen ze morgen aan een schikking betalen".