'Militaire aanval Iran ging net niet door'

Iran heeft op vrijdag 17 april 140 gevechtsvliegtuigen opgeborgen om een Israëlische verrassingsaanval op de Iraanse luchtmachtbasis Mehr-Abad af te slaan. Hiervoor waarschuwde Rusland het land met de nucleaire ambities.

De vliegtuigen zouden op Iran's Army Day een demonstratie gaan geven hoe een Israëlische aanval op Iraans nucleaire installaties afgeslagen zou worden.

De Iraanse media schreven dat de grootschalige luchtshow was geschrapt vanwege 'slechte weers- en zichtomstandigheden'. Op het moment van de geplande show scheen de zon echter volop in de Iraanse hoofdstad Teheran.

Moskou had middels spionagesatellieten voorbereidingen voor een aanval waargenomen op Israëlische militaire vliegvelden. De demonstratie van Iran zou Israël de mogelijkheid geven om in één klap alle 140 gevechtsvliegtuigen uit te schakelen, de bulk van de Iraanse luchtmacht.

Hierdoor zouden de nucleaire installaties van het land niet meer vanuit de lucht beschermd kunnen worden. Een vergelijkbare Israëlische aanval verwoestte in de eerste uren van de oorlog in 1967 de hele Egyptische luchtmacht.