Saab buigt zich over nieuw JSF-besluit

Vliegtuigfabrikant Saab buigt zich maandag over de vraag of het bedrijf nog wel in de race blijft voor de opvolging van de huidige F-16. Dat heeft projectleider Nederland Magnus Olsen vandaag laten weten.

Saab dreigde eerder af te haken als Nederland deze week zou besluiten testtoestellen van de Joint Strike Fighter (JSF/F-35) te kopen. Olsen is inmiddels weer op weg naar Zweden. Hij heeft de discussie gisteren en eergisteren in de Kamer gevolgd. Maar het was "te ingewikkeld” om direct goed te begrijpen. Ook omdat alles vertaald moest worden. Dit weekeinde wordt alles nog eens op een rijtje gezet, zei zijn woordvoerster.

Donderdag besloot de Kamer echter het definitieve besluit over testtoestellen uit te stellen tot 2010. Maar Nederland steekt wel de 113,2 miljoen euro in het eerste testtoestel, zodat de bouw daarvan door kan gaan. Nederland is al eigenaar van een aantal onderdelen van het toestel. Mocht het besluit negatief uitvallen, dan wordt het toestel terugverkocht aan bouwer Lockheed Martin.

Saab bood donderdagavond na het Kamerdebat staatssecretaris Jack de Vries (Defensie) in sociëteit Nieuwspoort champagne aan. "Sportief gebaar", schreef de voorstander van de JSF daarover op zijn Twitterpagina, "Nu op weg naar huis. Heftig weekje."


Saab buigt zich over nieuw JSF-besluit  (foto: DAG)