Geen subsidie meer voor oppassende grootouders

Grootouders die op hun kleinkinderen passen zodat hun kinderen aan het werk kunnen, krijgen voor deze 'informele gastouderopvang' geen subsidie meer. Eerder was dat bedrag vastgesteld op 2,50 euro. De praktijk is echter te fraudegevoelig en oncontroleerbaar.

Formele gastouderopvang (kleinschalig, lijkend op de gezinssituatie) blijft bestaan en mag nu ook thuis plaatshebben bij de 'vraagouder'. Het kabinet heeft daar in plaats van 4 euro per uur zelfs 5 euro per uur voor over. Mensen die formele gastouderopvang willen verlenen moeten echter aan een laagdrempelige opleidingseis, zoals een EHBO-diploma, en aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen, bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid. Dat heeft staatssecretaris Sharon Dijksma (Onderwijs) vrijdag na afloop van het kabinetsberaad laten weten.

Minister André Rouvoet voor Jeugd en Gezin toonde zich vandaag tevreden, hoewel zijn partij de ChristenUnie aanvankelijk problemen had met de plannen van Dijksma. "Wij zijn er goed uitgekomen", aldus de bewindsman na het kabinetsberaad. Door de sterkere positie voor de formele gastouderopvang is de keuzemogelijkheid voor ouders volgens hem gewaarborgd.