Weer bloedbad in Bagdad

Zeker zestig mensen zijn vandaag omgekomen door zelfmoordaanslagen bij ingangen tot een sjiitisch heiligdom in de Iraakse hoofdstad Bagdad. Meer dan 125 mensen raakten gewond, berichtte de Iraakse politie vanuit de getroffen wijk Kadhimiya.

De twee daders waren gehuld in een soort bomvesten. Die brachten ze tot ontploffing bij verschillende ingangen van het sjiitische Imam Moussa al-Khadim-heiligdom, te midden van de menigte van vooral Iraanse pelgrims.

Het bloedbad in de sjiitische wijk Kadhimiya in het noorden van Bagdad is een dag na twee zelfmoordaanslagen in het land. Daarbij werden in Bagdad en in de provincie Diyala in totaal bijna negentig mensen de dood ingejaagd.

Het zijn in Irak de bloedigste dagen in een jaar tijd. De angst groeit dat het bloedvergieten opnieuw grote vormen gaat aannemen. De Amerikaanse troepen worden geleidelijk teruggetrokken en het vertrouwen in Iraakse veiligheidstroepen is gering. Ondertussen is de kloof tussen de in de verdrukking geraakte soennitische minderheid en de sjiitische meerderheid in Irak erg diep.

Weer bloedbad in Bagdad  (foto: ANP)