Volvo zeer, zéér somber

De Zweedse auto- en vrachtwagenfabrikant Volvo is na een tegenvallend resultaat in het eerste kwartaal zeer somber voor de rest van dit jaar. Door een scherpe daling van de vraag zal de verkoop van vrachtwagens in Europa minimaal halveren. Dat heeft het bedrijf vandaag bekendgemaakt.

Volvo, vooralsnog in handen van het Amerikaanse Ford, hield voor Europa eerder rekening met een verkoopdaling van 30 tot 40 procent. Voor de Amerikaanse markt voorziet de op een na grootste vrachtwagenfabrikant ter wereld nu een daling van 30 tot 40 procent, waar eerder op een afname van maximaal 10 procent werd gerekend. Bij de vrachtwagendivisie kelderde het aantal opdrachten met 65 procent op jaarbasis.

Volvo leed in het eerste kwartaal een operationeel verlies van 4,5 miljard kronen (414 miljoen euro) in vergelijking met een winst van 6,5 miljard Zweedse kronen een jaar eerder. Analisten rekenden op een verlies van 2,9 miljard kronen. Ford wil graag van de verlieslatende dochter af, maar heeft nog geen koper kunnen vinden.


Volvo zeer, zéér somber  (foto: DAG)