China: Obama moet Dalai Lama niet ontmoeten

Chinese autoriteiten willen niet dat president Barack Obama de Dalai Lama ontmoet tijdens diens bezoek aan de Verenigde Staten in oktober. Een ontmoeting is nog niet bevestigd, maar elke Amerikaanse president sinds Bush Sr. heeft een ontmoeting met de verbannen geestelijk leider van Tibet gehad.

Woordvoerster Jiang Yu van het Chinees ministerie van Buitenlandse Zaken zegt: "We zijn fel tegen de pogingen van de Dalai Lama om separatistische activiteiten te ondernemen in welk land, met welke mogelijk of onder welke naam hij dat dan ook doet." Ze zei niet wat de consequenties voor een dergelijke ontmoeting zouden zijn.

Vorig jaar sprak de Franse president Sarkozy met de Dalai Lama. Dit was voor China reden genoeg om een top met de Europese Unie te annuleren.

Het signaal dat een bezoek van de Tibetaan aan het Witte Huis zou afgeven is niet gunstig voor de banden  met China. Obama's regering zoekt juist toenadering met China om de kredietcrisis en de nucleaire ambities van landen als Noord-Korea en Iran in toom te houden. Dit heeft al voor kritiek op Obama gezorgd. De Amerikaanse president zou de Chinezen te weinig confronteren met de naleving van de mensenrechten in het land. Daarnaast zou hij het protectionisme van de Chinese economie te weinig bekritiseren.