Spaanse schepen huren beveiligers in tegen piraten

Schepen die onder Spaanse vlag varen mogen commerciële beveiligingsfirma's inschakelen als bescherming tegen piraten. Dat heeft het Spaanse ministerie gisteren bekendgemaakt.

Een Spaans schip heeft al van de mogelijkheid gebruikgemaakt en vaart momenteel met tien gewapende beveiligers aan boord.

Spanje stuurt ook een patrouillevliegtuig naar Kenia om de bescherming van de Spaanse tonijnvissersvloot op te voeren, die ten zuiden van Somalië varen. Spanje nam begin dit jaar het commando over van de EU-missie Atalanta, een speciale marine-eenheid die ten doel heeft de aanvallen van Somalische piraten in de Golf van Aden een halt toe te roepen. De missie ging in december van start.

Vorig jaar vielen piraten meer dan 130 schepen aan in de regio. Veelal eisen ze losgeld. Sommige piraten hebben geclaimd dat ze bij gebrek aan een centrale autoriteit in hun land het recht in eigen hand genomen hebben en optreden tegen buitenlandse schepen, die illegaal vissen of giftig afval dumpen in Somalische wateren.