Ryanair wil vetbelasting

Als het aan de Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair ligt gaan dikke mensen meer betalen voor hun ticket, zodat dunnere medepassagiers goedkoper kunnen vliegen. Het idee kwam tot stand na een enquête waaruit bleek dat bijna dertig procent van de Ryanair-klanten voor een 'vetbelasting' is.

In de enquête werd aan ruim honderdduizend passagiers gevraagd wat hun favoriete kostenbesparing was. De vetbelasting kwam daaruit als grote winnaar, gevolgd door een toeslag van één Britse pond voor het gebruik van toiletpapier met daarop het gezicht van Ryanair-baas Michael O'Leary.

Hoewel bovenstaande als een verlate 1-aprilgrap van Ryanair klinkt, wordt deze vetbelasting al doorberekend in de Verenigde Staten. United Airlines maakte vorige week nog bekend dat te zware passagiers extra moeten betalen als zij niet in de normale economyclassstoelen passen. Volgens de luchtvaartmaatschappij past iemand in zo'n stoel wanneer de armsteunen van de stoelen naar beneden kunnen de gordel dicht gemaakt kan worden. Wanneer dit niet lukt heeft de passagier een aantal opties: betalen voor een tweede stoel, een andere vlucht nemen of een upgrade naar businessklas kopen, waar de stoelen wat ruimer zijn.

Via een nieuwe enquête wil Ryanair er nu achter komen wat passagiers de beste manier vinden om de vetbelasting in te voeren. Tot 27 april kunnen bezoekers van de website van de luchtvaartmaatschappij stemmen of reizigers meer moeten betalen voor iedere kilo die ze teveel wegen of voor ieder punt dat zij hoger scoren op de Body Mass Index (BMI). Het gewicht is hierbij vastgesteld op 130 kilogram voor mannen en 100 kilogram voor vrouwen of een BMI van 40. 

Ryanair-topman O'Leary kwam al eerder in opspraak nadat hij suggereerde een muntslot op de toiletten in vliegtuigen te doen. Momenteel rekent de prijsvechter al dertig pond extra voor wie meer dan een stuk bagage meeneemt en zestig pond voor wie een muziekinstrument mee wil nemen. Of O'Leary zo pinnig is dat reizigers extra moeten betalen voor een zuurstofmasker of reddingsvest zal de tijd uitwijzen.

Met dank aan Nathalietjuh voor de submit