IJs op Antarctica groeit fors

Wetenschappers van de British Antarctic Survey en de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA hebben ontdekt dat de ijskap op Antarctica gegroeid is. De afgelopen 30 jaar kwam er gemiddeld 100.000 hectare aan ijs bij.

De resultaten van de ijskernboringen en zeeijsstudies wijzen uit, dat het grootste deel van Antarctica, dat 90 procent van de ijsvoorraad op Aarde bevat en 80 procent van het zoete water, weinig last heeft van extreme ijssmeltingen.

Enkel het westelijke deel van Antarctica is aan het smelten. Het oostelijke deel, dat vier maal zo groot is als het westelijke deel, is de ijslaag in 10 jaar niet zo dik geweest. Het verlies aan ijs in het westelijke deel wordt hiermee ruimschoots overtroffen. De ijsgroei wordt veroorzaakt door veranderde omstandigheden in de atmosfeer.

Binnenkort worden de volledige resultaten van de British Antarctic Survey en NASA in het wetenschappelijke blad Geophyisical Research Letters gepubliceerd.

De resultaten kunnen grote gevolgen hebben voor de politiek en milieuorganisaties, die jarenlang beweerd hebben dat het ijs op de poolkappen in extreem tempo aan het smelten waren door het vermeende fenomeen van global warming.

IJs blijkt alleen smeltende op het westelijke deel van Antarctica (rood = relatief warm)