Ruzie bij AD over affaire Wolfsen

Het AD/Utrechts Nieuwsblad heeft in februari op het punt gestaan te publiceren over de huisvestingskosten van burgemeester Aleid Wolfsen. De chef van de stadsredactie had zijn goedkeuring er al aan gehecht, maar regionaal hoofdredacteur Arjeh Kalmann verhinderde de publicatie na een aantal telefoontjes en mailtjes van Wolfsen.

Dit blijkt uit een e-mailwisseling tussen verslaggever Hans Paul Andriessen en zijn hoofdredacteur. Andriessen had langdurig onderzoek gedaan naar de huisvestingskosten van de burgemeester.

In opdracht van de regionale hoofdredactie moest hij op 3 maart een mailtje sturen naar de burgemeester dat de krant op dat moment geen aanleiding zag om te publiceren over het onderwerp. Kalmann eiste ook van Andriessen dat hij schriftelijk zou verklaren dat zijn artikelen niet deugden en dat publicatie ervan de krant grote schade zou toebrengen.

De stadsredactie spreekt van een verstoorde werkrelatie met Kalmann door deze kwestie. Algemeen hoofdredacteur Jan Bonjer van het AD laat intern onderzoeken wat de afwegingen zijn geweest om het artikel niet te publiceren.

Wolfsen kwam in opspraak toen hij publicatie van een artikel met dezelfde strekking wist tegen te houden in het huis-aan-huisblad Ons Utrecht. Tijdens een persconferentie over de affaire schermde de burgemeester met het langdurige en gedegen onderzoek van het AD/Utrechts Nieuwsblad. Dat zou volgens de burgemeester als conclusie zou hebben gehad dat er niets te publiceren viel over de kwestie, omdat er niets aan de hand was met zijn huisvestingskosten.

Andriessen: "De burgemeester gebruikt mijn onderzoek om zich vrij te pleiten, terwijl hij zeer beslist weet dat het niet juist is wat hij zegt. Maar het meest kwalijke is dat hij hierin volledig wordt gedekt door Arjeh Kalmann."

Volgens een woordvoerder heeft de burgemeester er geen weet van gehad wat zich achter de schermen bij het AD/UN heeft afgespeeld. De woordvoerder erkent dat Wolfsen contact heeft gehad met verschillende redacteuren en de hoofdredactie. "Het ging over de inhoud en over onjuistheden. De burgemeester dacht dat er op journalistieke gronden niet is gepubliceerd."